"MK Grupi" kredit od 80 miliona evra

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da je odobrila kredit od 80 miliona evra vodećoj srpskoj kompaniji u sektoru poljoprivrede, "MK Grupi", za potrebe povećanje proizvodnje i veće uštede energije. Taj zajam će obezbediti "MK Grupi" i njenim filijalama dugoročno finansiranje poljoprivrednih aktivnosti i unapređenje ekoloških standarda. Od ukupno 80 miliona evra, EBRD će dati 40 miliona evra, dok će preostali iznos obezbediti međunarodne komercijalne banke. Sredstva su prvenstveno namenjena unapređenju poljoprivrednih aktivnosti "MK Grupe" i njene filijale "MK Komerc". Banka je dodala da će, od ukupnog iznosa, deset miliona evra biti uloženo u modernizaciju opreme fabrike šećera "Sunoko", što bi trebalo da rezultira smanjenjem emisije ugljen-dioksida i potrošnje toplotne energije.

"MK Grupi" kredit od 80 miliona evraEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da je odobrila kredit od 80 miliona evra vodećoj srpskoj kompaniji u sektoru poljoprivrede, "MK Grupi", za potrebe povećanje proizvodnje i veće uštede energije.

U saopštenju se navodi da će taj zajam obezbediti "MK Grupi" i njenim filijalama dugoročno finansiranje poljoprivrednih aktivnosti i unapređenje ekoloških standarda, objavljeno je danas na sajtu Banke.

Od ukupno 80 miliona evra, EBRD će dati 40 miliona evra, dok će preostali iznos obezbediti međunarodne komercijalne banke. Sredstva su prvenstveno namenjena unapređenju poljoprivrednih aktivnosti "MK Grupe" i njene filijale "MK Komerc", navedeno je u saopštenju.

Banka je dodala da će, od ukupnog iznosa, deset miliona evra biti uloženo u modernizaciju opreme fabrike šećera "Sunoko", što bi trebalo da rezultira smanjenjem emisije ugljen-dioksida i potrošnje toplotne energije.

Ovo je prvi zajam koji je EBRD odobrila u Srbiji nakon finansijske krize iz 2008. godine, kao i drugi zajam banke "MK Grupi". EBRD je 2007. odobrila kredit od deset miliona evra kompaniji "Agroinvest", delu "MK Grupe", za podršku razvoju primarne poljoprivrede u Ukrajini.

Direktor EBRD za poljoprivredu Žil Meteta rekao je da će "odobreni zajam obezbediti 'MK Grupi' stabilnu finansijsku platformu i sredstva za mere uštede energije. Taj projekat će takođe doprineti većoj produktivnosti poljoprivrednog sektora Srbije, unaprediti konkurenciju i postaviti više ekološke standarde."

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik